Diody získaly Lite-On Semiconductor, který byl dotčen příslušnými odděleními a podle zákona neudělil pokuty ani jim nebyl uložen trest

V poslední době se případ, že společnost Diodes koupil Lite-On Semiconductor za 420 milionů USD, znepokojil příslušná vládní oddělení v Číně kvůli neprovedení centralizované deklarace podnikatelských subjektů.

Fúze byla vyhlášena na více než 2 měsíce. 8. srpna 2019 americká společnost kótovaná na burze Diodes Incorporated (dále jen „diody“) oznámila akvizici společnosti Lite-On Semiconductor („Dunnan Technology“) kótované na Tchaj-wanu za 428 milionů USD. Diody očekávají, že akvizice bude do roku 2020. Dodávka byla dokončena 1. měsíce. Představenstvo obou společností schválilo příslušné transakční dokumenty, stále však musí být schváleny protimonopolními agenturami.

Podle zpráv ze zahraničních médií akvizice oznámila, že mluvčí společnosti Lite-On Semiconductor veřejně prohlásil, že „diody předloží čínskému regulačnímu úřadu pro čínský trh protimonopolní přezkum jednoduchých případů centralizovaných obchodních případů“. Je začátek září. Diodes však zatím žádné prohlášení nepředložil.

Podle finanční zprávy obou stran vydělaly Diodes v roce 2018 1,214 miliardy USD. Čína pevninská je největším trhem pro diody, přičemž tržby činily 55%, tj. Asi 4,6 miliardy juanů. Lite-On Semiconductor vydělal v roce 2018 NT 12,10 miliard dolarů, z čehož 10,9 miliard tchajwanských dolarů přišlo z Asie, asi 2,4 miliardy RMB. Většina příjmů z Asie pochází z pevninské Číny. Podle čínských „nařízení Státní rady o standardech pro koncentraci podnikatelských subjektů“ je transakce fúzí a akvizic v souladu s čínskými standardy pro centralizované vykazování provozovatelů a musí být nahlášena státní správě trhů. Ti, kdo nepřihlásili, se nesoustředí.

Kromě toho jsou obě společnosti dobře známými dodavateli diskrétních zařízení s vysokým stupněm překrytí na diodách, AC-DC, usměrňovačích a dalších trzích a Lite-On Semiconductor držel 15% podíl v diodách. Lite-On Semiconductor má v současné době v pevninské Číně dva továrny na báje a dva obaly, které se nacházejí v Šanghaji a Wuxi. Výrobní kapacita pohádek Wuxi a Shanghai je 190 000 kusů / měsíc, respektive 110 000 kusů / měsíc. . Kromě toho je Lite-On Semiconductor největším akcionářem známé čínské společnosti pro návrh energetických čipů Angbao Electronics, která drží 31,2% akcií.

Na obchodním briefingu společnost Diodes uvedla, že sloučením obou společností se stane největším dodavatelem produktů AC-DC na světě a rozšíří se produktová řada společnosti Diodes a podíl na trhu v Asii. Je třeba zdůraznit, že Čína je největším světovým trhem pro rozhodování. V roce 2018 dovezla celkem asi 21,6 miliard amerických dolarů diskrétních zařízení, což představuje asi 7% celkového dovozu integrovaných obvodů. Tato transakce může mít za následek vyloučení a omezení hospodářské soutěže na čínském trhu.

Podle ustanovení čínského antimonopolního zákona, pokud provozovatel poruší ustanovení tohoto nařízení, příslušný orgán nařídí pozastavení provádění centralizovaného nebo omezeného času nakládat s akciemi nebo aktivy, převádět podnik v rámci lhůta a přijmout další nezbytná opatření k návratu do stavu před spojením a může uložit pokutu. To znamená, že pokud nepředložíte prohlášení a neprojdete centralizovanou kontrolou operátora, nebude možné získat Lite-On Semiconductor společností Diodes; i když se obě strany začaly slučovat, může jim být nařízeno zastavit provádění spojení nebo nařídit návrat do původního stavu.

Státní správa trhů nedávno oznámila řadu „správních sankcí za neoznámení případů“. Pokud diody vždy ignorují centralizovanou kontrolu provozovatelů podle antimonopolního zákona, budou také čelit správním sankcím.

E-mailem: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966PŘIDAT: Rm 2703 27F Ho King Comm Center 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hongkong.