Přímé přeskočení 4nm na 3nm Samsung může předběhnout TSMC

V oblasti pokročilé výroby čipů, při pohledu na svět, zůstanou pouze TSMC, Intel a Samsung. V současné době si konkurence mezi TSMC a Samsungem pod 7nm vyžádala velkou pozornost. Podle zprávy společnosti DigiTimes společnost Samsung přímo přeskočí 4nm pokročilý proces a přejde k hromadné výrobě 3nm procesu. Tento krok může vést společnost Samsung k vedení TSMC, ale to je také plné rizik.


Samsung přeskočil 4nm pokročilý proces, do kterého původně plánoval investovat, a zcela opustil svůj investiční plán. Toto rozhodnutí může nakonec způsobit, že jeho doména ztratí mnoho zákaznických objednávek, ale zároveň to může být způsobeno přeskočením generace čipové technologie, vývojem dalších technologií Více podpory zdrojů.

Proč se Samsung rozhodl vynechat proces 4nm

Konkurence v čipovém průmyslu je mimořádně tvrdá, zejména v oblasti pokročilých procesů. Samsung je jednou z mála společností, které mají potenciál napadnout TSMC, vůdce sléváren čipů. Ve skutečnosti se v roce 2019 Samsung připravuje na porážku TSMC v 5nm procesu, ale nakonec to nebylo úspěšné, ale konkurence mezi Samsungem a TSMC stále pokračuje. Tento plán bude pravděpodobně součástí strategie hospodářské soutěže.


Jako největší konkurent společnosti Samsung je procesní technologie TSMC více než rok před společností Samsung a stále více se stává první volbou pro slévárny výrobců čipů. Procesní objednávky pod 7nm jsou téměř plné. Přestože TSMC může ztratit svého druhého největšího zákazníka, Huawei HiSilicon, nedávno MediaTek, Qualcomm a další společnosti přidaly objednávky do TSMC a běžný příjem TSMC se nemusí výrazně měnit. Odhaduje se, že v roce 2020 dosáhnou výnosy 7nm a 5nm TSMC 40%, plus silná poptávka po 16nm procesních objednávkách bude představovat asi 20% a pokročilé procesy budou představovat asi 60% výnosů.

Kromě toho se TSMC také připravuje na sériovou výrobu 4nm a 3nm a plánuje hromadnou výrobu 4nm pokročilých procesních čipů od roku 2022 nebo 2023. Čas, kdy TSMC může hromadně produkovat 4nm nebo 3nm, je nejasný a Samsung čelí mnoha obtížím.

Proces vývoje pokročilých procesů společnosti Samsung je přerušovaný. Sloužil k přeskočení procesu 7nm do procesu 7nm LPP EUV pro prvního tahače. Přestože je jeho 7nm EUV známý pro plnohodnotnou výrobu, kvůli omezeným výnosům a technickým problémům, s výjimkou Qualcomm, se ostatní výrobci čipů neodvažují zadávat objednávky, což ztěžuje procesní technologii EUV společnosti Samsung. EUV a další důležitá zařízení a technologie ze zahraničí, které byly zasaženy epidemií COVID-19 v roce 2020, budou zcela blokovány a zpomalí se také doba masové produkce 5nm.

Možná zvažuje mezeru s TSMC, Samsung doufá, že investuje více kapitálových zdrojů do 3nm procesu, preemptivně předjíždění a předjíždění TSMC v pokročilých procesech.

Samsung přeskočí 4nm proces s mnoha riziky

Očekává se, že společnost Samsung opustí investice do procesu 4nm a získá zákaznické objednávky jiné než Qualcomm v rámci pokročilého procesu 3nm, vedoucího TSMC, ale tento krok je pro společnost Samsung stále riskantní.

Nejprve postupně snižujte velikost čipu, aby se zvýšila účinnost. Tento proces byl stabilní. Alespoň v několika minulých generacích se společnosti jako Samsung a TSMC do značné míry spoléhaly na čipové procesy, které byly sériově vyráběny pro vývoj procesů příští generace. Přeskočte dříve naplánovaný pokročilý proces 4nm přímo do procesu 3nm, což může společnosti Samsung bránit v řešení problémů, se kterými by se setkal ve 4nm, což znamená, že se automaticky vzdá příležitosti položit pevný základ pro 3nm.

Kromě toho společnost Samsung také čelí rizikům při získávání finančních prostředků. Přestože společnost Samsung zajistila několik objednávek na hromadnou výrobu 5nm čipů pro modem Snapdragon X60 5G od Qualcomm a očekává se, že v roce 2021 zachová svoji 5nm výrobu, její potenciální partneři se chystají zahájit produkty založené na procesu 4nm, ale Samsung skočil přímo na 3nm, to nepochybně znamená, že může dojít ke ztrátě velkého počtu potenciálních objednávek. Výsledkem bude více zákaznických objednávek pro TSMC, která se chystá zahájit sériovou výrobu 4nm.

Společnost Samsung může tyto ztráty vyrovnat snížením nákladů jiných výrobců OEM, což činí její řešení atraktivnějším, ale to nezaručuje účinnost této iniciativy. Mainstreamové čipové společnosti, které doufají v dosažení nejlepšího výkonu, se bezpochyby obrátí na efektivnější 4nm čip.

souhrn

Zda společnost Samsung může při tomto přechodu přímo předběhnout TSMC, nelze v současné době uzavřít, ale obecně je spolupráce mezi výrobci čipových návrhů a slévárnami velmi úzká a nebude snadno a často nahrazována. Pokud je strategie společnosti Samsung přeskočit proces 4nm úspěšná, může společnosti Samsung pomoci udržovat její vztahy se stávajícími zákazníky a zvyšovat přilnavost zákazníků, ale stále existuje řada výzev, které skutečně předjímají TSMC.

E-mailem: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966PŘIDAT: Rm 2703 27F Ho King Comm Center 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hongkong.