Tržby společnosti Qualcomm RF převyšují očekávání! Příjmy za první čtvrtletí vzrostly o 5% na 5,077 miliard USD

Podle agentury Reuters ve středu místního času společnost Qualcomm nejen oznámila, že tržby z RF v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2020 překonaly očekávání, ale také zveřejnila, že Evropská komise provádí antimonopolní vyšetřování RF čipů 5G.

První čtvrtletí fiskálního roku 2020 k 29. prosinci 2019 ukázalo, že současný příjem společnosti Qualcomm činil 5,077 miliardy USD, což představuje nárůst o 5% z 4,442 miliard USD ve stejném období loňského roku; čistý zisk dosáhl 925 milionů USD, což je meziroční pokles o 13%.

Společnost v regulačním dokumentu zároveň uvedla, že Evropská komise zkoumá, zda se Qualcomm v Evropě účastní protisoutěžních praktik využitím svého postavení na trhu v 5G vysokofrekvenčních čipech.

Ve skutečnosti, pokud máme hovořit o protimonopolních vyšetřováních, nejedná se o první konfrontaci mezi Qualcomm a regulátory. V loňském roce jihokorejská komise pro spravedlivý obchod uložila rekordní pokutu ve výši 873 milionů USD za rozhodnutí společnosti Qualcomm nepřiměřeně propojit dodávku čipové sady modemu s patentovými právy, monopolním patentem. Současně Qualcomm minulý rok prohrál s americkou Federální obchodní komisí žalobu a tento případ je stále předmětem odvolání.

Za zmínku stojí, že společnost byla opakovaně pokutována Evropskou unií. V červenci loňského roku uložilo protimonopolní oddělení EU pokutu Qualcomm ve výši 242 milionů EUR (asi 270 milionů USD), protože se společnost před 10 lety pokusila zabránit vstupu konkurenta na trh. Antimonopolní regulátoři pokutovali 977 milionů eur (asi 1,23 miliardy USD), hlavně proto, že společnost zaplatila společnosti Apple výměnou za výhradní používání čipů Qualcomm společnosti Apple, které vytlačily konkurenty, jako je Intel.

Ve středním podání společnost Qualcomm uvedla, že reaguje na vyšetřování Evropské komise.

Na druhé straně někteří analytici poukázali na to, že je nepravděpodobné, že by šetření evropských regulačních orgánů zpomalilo vývoj společnosti Qualcomm na trhu RF čipů.

„Společnost Qualcomm byla několikrát potrestána za protisoutěžní chování, což je jedno z rizik vývoje příběhů. Mají vliv na trh, protože jejich technologie je mnohem silnější než konkurence.“ Chaim Siegel, analytik společnosti Elazar Advisors.

E-mailem: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966PŘIDAT: Rm 2703 27F Ho King Comm Center 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hongkong.