Bluetooth Technology Alliance oznamuje nový standard LE Audio! CEVA může poskytnout související řešení

Na CES před časem oznámila Bluetooth Technology Alliance LE Audio. Skutečná bezdrátová stereofonní technologie (TWS) podporovaná novým standardem je vrcholem v oznámení a novinky výrazně podporují popularitu řešení náhlavních souprav TWS. LE Audio je těžší obsah, tato technologie rozšíří zvukový zážitek uživatele ve více dimenzích. Mezi tyto zkušenosti patří vysílání a vysílání z více zdrojů, sdílení obsahu pro poslech, shromažďování zdrojů dat z nedaleké televize a monitorů a další

Skutečné bezdrátové stereo

Navrhli jsme bezdrátová stereofonní sluchátka, ale výsledky nejsou uspokojivé. Protože tradiční Bluetooth (Bluetooth Classic) je jednokanálový bezdrátový protokol, musí být signály levého a pravého kanálu přenášeny do náhlavní soupravy; proto jeden kanál bude přímo přehrávat zvukový obsah a druhý kanál musí přijímat přesměrovaný signál dříve, než začne přehrávat zvukový obsah v jiné náhlavní soupravě. Ačkoli někteří prodejci našli způsoby, jak řešit problémy s přesměrováním nebo kompenzovat zpoždění kanálu zleva doprava, tyto specializované metody jsou obvykle omezeny na konkrétní značky čipových sad nebo mobilních telefonů. Kvalita tohoto rekonstruovaného stereofonního zvukového toku je přijatelná, ale není dokonalá. Navíc náhlavní soupravy transpondéru při přenosu signálu spotřebovávají hodně energie, což snižuje životnost baterie.

Verze 5.2 specifikace Bluetooth Core Specification představila podporu synchronizačního kanálu Bluetooth Low Energy mezi zdrojem signálu (například telefonem) a přijímačem (například náhlavní soupravou). Levý a pravý zvukový kanál bude současně realizovat přenos a získávání signálů, takže kvalita signálu dosahující do sluchátek bude stejně dobrá jako kvalita zdroje signálu. Norma nejenže podporuje použití pomocných kanálů pro přenos hlasu shromážděného z mikrofonu náhlavní soupravy. Můžete dosáhnout současného přenosu TWS a hlasových signálů - když přijmete telefon, vaše hudba může i nadále hrát na pozadí při nižší hlasitosti.

LE Audio

LE Audio je nová zvuková architektura založená na synchronních kanálech, díky níž je zvuk Bluetooth novým vysoce kvalitním poslechovým zážitkem, který není omezen časem a místem. LE Audio nejprve používá nový (LC3) kodek, který výrazně zlepšuje kvalitu zvuku. Za druhé, LE Audio podporuje více zdrojů, což znamená, že můžete použít hudební přehrávač, televizi nebo mobilní telefon v notebooku jako zdroj zvuku, nebo můžete okamžitě přepnout z jednoho zdroje zvuku na druhý a povolit kterýkoli z nich Jeden zdroj zvuku je nastavit jako hlavní zdroj audiosignálu, takže hlasitost jiných zdrojů audiosignálu lze podle potřeby potlačit nebo ztlumit.

Kromě toho LE Audio podporuje sdílení zvuku - stejný vysoce kvalitní streamovaný obsah lze současně vysílat na více náhlavních souprav (nebo jiných zařízení) pouze s jedním zařízením. Pokud posloucháte skvělou skladbu a chcete ji sdílet se svými přáteli, můžete stream jednoduše vyslat do svého zařízení. Pokud chcete sledovat videa Youku a sdílet zvuk s ostatními, můžete společně sledovat vysoce kvalitní zvukový obsah a sledovat stejnou obrazovku.

Tato technologie podporuje nejen osobní sdílení zvuku, ale také sdílení umístění zvuku. Pokud jste ve sportovním baru a chcete přijímat zdroje zvuku pro konkrétní zápas, jednoduše se připojte k obrazovce prostřednictvím vyskakovacího okna baru. Pokud jste na letišti a chcete získat nejnovější informace o stavu letu, jednoduše se připojte k monitoru stavu letu. Nebo pokud se nacházíte v kině a chcete zvukový zážitek střední hlasitosti, stačí připojit vyskakovací okno kina. Co když se účastníte schůzky a chcete, aby byl obsah doručen ve vašem vlastním jazyce? To je naprosto v pořádku. Tyto nápady lze realizovat prostřednictvím více zdrojů a vysílání.

Kromě toho je tato technologie evangeliem pro sluchově postižené. Výše uvedené funkce mohou výrazně zvýšit účinnost naslouchadel a pomoci lidem s poruchami sluchu lépe poslouchat obsah od hostitelů, zábavných programů a jiných zvukových zdrojů v hlučném prostředí. Ve skutečnosti, jak se zvukové prostředí kolem nás stává stále více hlučné, může se každému z nás tato podpora sluchu líbit.

V současné době prošla verze 5.2 specifikace jádra Bluetooth příslušnými schváleními. Očekává se, že softwarový rámec LE Audio bude schválen koncem tohoto roku. Očekává se, že produkty LE Audio budou k dispozici na začátku roku 2021.

Bluetooth duální režim a Bluetooth nízká spotřeba energie

Stejně jako u všech nových funkcí je přechod ze zařízení používajícího tradiční zvukovou technologii na zařízení podporující tradiční Bluetooth a poté ze zařízení podporujícího tradiční Bluetooth na nové zařízení podporující LE Audio postupný proces. Mnoho hlavních zdrojů zvukových signálů (například mobilní telefony) se bude muset přizpůsobit tomuto procesu; Sluchátka a další monitorovací zařízení se budou postupně vyvíjet tak, aby podporovaly duální režim, a tím zajišťovaly zpětnou kompatibilitu a podporovaly mnoho nových funkcí poskytovaných LE Audio Features. Jakmile se tyto nové funkce objeví, prodejci a uživatelé rychle dokončí proces transformace.

CEVA poskytuje komplexní řešení připojení Bluetooth pro zákazníky, kteří jednoduše sledují nízkou spotřebu energie (podporující LE Audio) a duální režim (podporující klasické audio a LE Audio). Kromě toho nabízíme celou řadu řešení pro získávání hlasu: detekce hlasové aktivity s nízkým výkonem, vstup a tvarování více mikrofonů, AEC a ANC a automatické rozpoznávání hlasu - všechny potřebné nástroje pro implementaci funkcí hlasového ovládání ve sluchátkách. Pokud chcete také ovládat gesto (klepnutí, pohyb hlavy), náš software pro fúzní snímače vám může pomoci právě to. Jsme tu, abychom vám pomohli najít místo v tomto novém světě zvuku.

E-mailem: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966PŘIDAT: Rm 2703 27F Ho King Comm Center 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hongkong.